Pages

Monday, 21 May 2012

Kaedah penyediaan lilin

As"kum...hai. hari nie cikwie akan kongsikan serba sedikit cara PENYEDIAAN LILIN .....

OBJEKTIF:

Boleh menyediakan bancuhan lilin mengikut resipi supaya menghasilkan bancuhan yang bersesuaian dengan fungsi dan teknik membatik.

PERALATAN DAN BAHAN-BAHAN:

LILIN PUTIH


DAMAR/ ROZIN



PERIUK /Bekas memasak lilin + DAPUR




Kedua2 bahan tadi akan ditimbang iaitu Lilin (parafin) 40% + Damar( rozin ) 60%.Bahan tersebut akan dicairkan didalam periuk aliminium dan dipanaskan diatas dapur. Dibawah adalah gambarajah dimana lilin dan rozin telah dimasak dan dibekukan.

LILIN + DAMAR = Yang telah siap dimasak.

 

Bila lilin sudah cair prose mecanting boleh dilakukan.



Lilin yang masak sekata warna nya akan kekuning-kuningan.


Ok....kita kan bersambung dgn post baru yg bertajuk...Jenis-jenis canting.






No comments:

Post a Comment